Preek door Ds. M. de Vries

Voor moslims die zich bezighouden met het christelijk geloof en met de bestrijding daarvan, is Johannes 16 een bekend hoofdstuk. Zij lezen daar een aankondiging door Jezus van Mohammed, die zij “het zegel der profeten” noemen. Jezus zegt immers zelf dat er nog iemand na Hem komt. Kijk maar in vers 13: “De Geest der waarheid zal jullie, wanneer Hij komt, de weg wijzen naar de volle waarheid”.
Het onderwerp in vers 8-11 (de tekst voor deze preek) is ‘de Pleitbezorger’. Híj – die even verderop ‘de Geest der waarheid’ heet – is het die “de wereld duidelijk maakt wat zonde, gerechtigheid en oordeel is”. Wij noemen en bezingen Hem ook nog altijd als ‘de Trooster’. ‘Plaatsvervanger’ wordt ook wel gezegd. Het zijn allemaal vertalingen van het Griekse woord ‘Para-kleet’, dat heel letterlijk ‘erbij geroepen’ betekent. In het Latijn: ‘Ad-vocaat’.

[su_button link=”http://www.centrum-g.nl/teksten/leespreek-e-m-johannes-16-8-11-ds-marten-de-vries-rotterdam-delfshaven-mar/1813/” color=”#EEEEEE” size=”8″ style=”4″ dark=”1″ radius=”7″ icon=”https://www.hetkruis.org/wp-content/uploads/link.png” target=”blank”]Lees verder op de Centrum-G website.[/su_button]